מעקה עץ, מעקות ברזל או מעקה גדר אלומניום? – כל המידע הנחוץ
הם כאן קודם כל לשם הבטיחות, ועם זאת, מעקות הם עולם עיצובי שלם ומלא בהשראה. אז איזה מעקה כדאי לבחור? מעקה עץ או מעקה ברזל? מעקה זכוכית או מעקה אלומיניום? ואולי בכלל שילוב של כמה מהם? ריכזנו לכם כאן כל מה שצריך לדעת על מעקות לכל המטרות.
קודם כל מעקה לשם בטיחות
למעקות שימושים רבים, אך הראש והראשון בהם הוא בטיחות. כבר בספר דברים נכתב הציווי לבניית מעקה, ציווי אשר מוטל על כל מי שבונה בית : "כי תבנה בית חדש, ועשית מעקה לגגך, ולא תשים דמים בביתך, כי יפֹּל הנֹפל ממנו" – כלומר: המעקה מיועד קודם כל כדי למנוע נפילה מגג, מרפסת, חלון, מדרגות, קומה או מפלס.
בשל מרכזיות גורם הבטיחות במעקות, קבע מכון התקנים הישראלי תקן ברור ומדוקדק לנושא :
גובה המעקה : גובה המעקה נמדד ממפלס המעקה הנמוך ביותר עליו ניתן להניח את כף הרגל. גובהו של המעקה צריך להיות לפחות 105 ס"מ, וגובה מעקה מדרגות צריך להיות לפחות 90 ס"מ.
מרווחים בין רכיבי המעקה האנכיים ובין המעקה לקיר : המרווחים צריכים להיות בני מקסימום 8 ס"מ. מרווחים אלו מיועדים למנוע סכנת דחיפת ראש של ילד קטן דרך המרווחים האופקיים.
מרווחים בין רכיבי המעקה האופקיים : דרישות התקן אוסרות שיהיו במעקה
רכיבים אופקיים בתחום של 10- 90 ס"מ מפני המשטח שהמעקה מונח עליו, מכיוון שבמקרה כזה ילד קטן יכול לטפס על המעקה.
לכן, כאשר אתם עומדים בפני התקנה של מעקה בביתכם, בין אם הוא מעקה למדרגות, מרפסת, גג או חלון, הדבר הראשון שיש להקפיד עליו הוא נושא הבטיחות והעמידה בתקן. בחירה בחברת בניה אמינה, ולא בחאפר, תבטיח שהמעקות בביתכם יעמדו בכל דרישות התקן וישמרו על בטיחות הילדים שלכם, המשפחה שלכם, האורחים שלכם וכל מי שנכנס אליכם הביתה או אל בית העסק.
סוג נוסף של מעקה בטיחות הוא מעקה בטיחות לחדר הרחצה. מעקה כזה מותקן על קיר חדר הרחצה והוא מיועד לשמש כמאחז יד לרוחצים בעת שהם משתמשים במקלחון, באמבטיה וכן הלאה. ישנם גם מעקות בטיחות המותקנים בחדרי הנוחיות לתמיכה במתקשים בישיבה ועמידה, כדוגמת קשישים או מוגבלים בתנועה.
חשוב שהמעקה יהיה יפה ?
מאז ומתמיד מעקות היוו גם אלמנט עיצובי. מעקה יכול להיות אלמנט עיצובי עוצר נשימה ונקודת מיקוד ויזואלית בבית, וגם המעקות הפונקציונליים ביותר מעבירים מסר עיצובי ומשתלבים בעיצוב הבית או המשרד. מעקות מעוצבים הם כר נרחב ליצירתיות ומכיוון שהם בדרך כלל אלמנטים גדולים הרי שההשפעה העיצובית שלהם על החלל היא גדולה. בדומה לפרופילים של החלונות בבית, בחירה בעץ מלא תניב אפקט עיצובי שונה מאשר בחירה
באלומיניום, זכוכית או ברזל. שילוב של שני אלמנטים בעיצוב המעקה, כגון שילוב של עץ וברזל, או זכוכית ואלומיניום, ישדרו מסר עיצובי מתוחכם אשר מושך את העין. בחירה בסוג המעקה ובחומר הגלם שלו צריכה לקחת בחשבון הן את המרחב בו יוקם המעקה, הן את קווי העיצוב במרחב זה, והן את הצבעים והטקסטורות שנעשה בהם שימוש באותו מרחב.
מעקה למדרגות
ישנם שני תתי סוגים של מעקות למדרגות. האחד הוא מעקה אשר מגדר את המדרגות ומונע נפילה מהן, והשני הוא מאחז ליד אשר מחובר לקיר. כמו שכתבנו למעלה, התקן לגובהו של מעקה למדרגות עומד על גובה מינימום של 90 ס"מ. לעומת זאת, מעקות מסילה אשר מחוברים לקיר באזור המדרגות, ומיועדים לשמש למאחז יד לצורך תמיכה בעולים או ביורדים בגרם המדרגות, אינם כפופים לתקן הזה.
מעקות למדרגות יכולים להיות מיוצרים בקווים ישרים או לחילופין להיות מעוגלים במקרה שמדובר במדרגות אשר מתעקלות כלפי מעלה, כגון מדרגות לולייניות אשר דורשות מעקה לולייני.
מעקה למרפסת
מעקות למרפסות משמשים בראש ובראשונה לבטיחות, ועם זאת יש להם כמה מאפיינים ייחודיים אשר דורשים התייחסות רצינית להיבט העיצוב.
מבחינת העיצוב, בדרך כלל נשאף שמעקה למרפסת שמש לא יחסום את הנוף הנשקף ממנה, ומכיוון שבדרך כלל השטח של המרפסות הוא מצומצם יחסית, נרצה לבחור במעקה שיעניק לנו תחושה של מרחב ושקיפות. לכן במקרה כזה נעדיף מעקה זכוכית או מעקה בשילוב של זכוכית ואלמנטים נוספים כגון עץ, ברזל או אלומיניום.
מבחינת הבטיחות, מעקות זכוכית למרפסת שמש צריכות לעמוד בדרישות תקן מעקות זכוכית, שהוא תקן 1142. הזכוכית במעקה כזה צריכה להיות זכוכית בטיחות רבודה בלבד (אסור לעשות שימוש בזכוכית מחוסמת לא רבודה) בעלת עובי מינימלי של 10 מ"מ. בנוסף, במעקה זכוכית, השמשה חייבת להיות אחוזה
הן בצדה התחתון והן בצדה העליון ואסור לה להיות אחוזה בצדה התחתון בלבד.
במעקות אשר משלבים שני סוגי מעקות, כדוגמת שילוב של בטון עם עץ, זכוכית או פלדה, חובה לוודא שהגובה האפקטיבי של המעקה לא מאפשר טיפוס עליו. בנוסף אנו חייבים לוודא שהמעקה העליון מעוגן למעקה התחתון, מהחלק הפנימי של המרפסת. דוגמה אפשרית אחת היא כאשר אנו בונים מעקה נמוך מבטון, ומשלבים מעליו מעקה של עץ, פלדה או זכוכית. ואחרי שדאגנו לנושא הבטיחות נאמר שהמעקות המשולבים הם מעקות יפהפיים אשר מושכים תשומת לב רבה, וטוב מאד לעשות בהם שימוש במרפסות שמש.
גם במרפסות בעלות קוים מעוגלים ניתן לעשות שימוש במעקה עץ, מעקה זכוכית ומעקה ברזל, מכיוון שחומרים אלה ניתנים לכיפוף ועיקול.
המחיר הממוצע להגבהת מעקה מרפסת ב-50 ס"מ מברזל מגולוון, כולל התקנה, נע בין 300 ל 600 ₪ למטר אורך.
מעקה זכוכית
כבר למדנו שמעקה זכוכית המותקן בהתאם לדרישות התקן הישראלי הוא מעקה בטיחותי לחלוטין. מעבר לעובדת היותו בטיחותי, יש לו יתרונות רבים נוספים. שימוש במעקה זכוכית פותח את החלל ומאפשר לנו לראות דרכו. הוא אינו מחלק את החלל ואינו חוסם את שדה הראייה שלנו. מעקה זכוכית משתלב היטב בסגנון עיצוב מודרני ואורבני, והוא משדר ניקיון עיצובי, ומפנה את תשומת
הלב לאלמנטים אחרים בחלל. בנוסף, ניתן כיום להזמין זכוכיות מתאימות למעקות במגוון של צבעים ורמות שקיפות. אפשר לבחור בין זכוכית שקופה לזכוכית חלבית, אפשר לצרוב ולהטביע דפוסים ואלמנטים שונים על הזכוכית, ולמעשה, השמים הם הגבול בכל הנוגע למעקות זכוכית מעוצבים.
המחיר הממוצע למעקה זכוכית בעובי 10 מ"מ עם פרזול סטנדרטי, כולל התקנה, נע בין 1000 ל 1800 ₪ למטר אורך.
מעקה עץ
כמו תמיד, ובכל עבודות העץ, בחירה בעץ מלא כחומר גלם למעקה תשדר מסר עיצובי חמים, כפרי וביתי. ניתן לבחור בין מגוון של סוגי עץ, החל מהאורן הפשוט, דרך האלון, האגוז והטיק הבורמזי. ניתן לעשות שימוש בעץ מהוקצע לחלוטין או להשאיר אותו במראה הפראי, לצבוע אותו במגוון של צבעים ומגוון רמות שקיפות, ולשלב אותו בכל סוגי חומרי הגלם האחרים.
ניתן לבנות מעקה משולב של עץ וברזל, עץ וזכוכית, עץ ואלומיניום וכן הלאה.
המחיר הממוצע למעקה עץ מלא משתנה באופן משמעותי בהתאם לסוגי העץ שנעשה בהם שימוש, עץ אורן עולה פחות מעץ אלון וכן הלאה.
באופן כללי מאד ניתן לומר שהמחיר נע בין 500 ל 1500 ₪ למטר אורך.
המחיר הממוצע למעקה עץ אורן וברזל, כולל התקנה, נע בין 700 ל 1,200 ₪ למטר אורך.
מעקה ברזל
מעקות ברזל משדרים מסר עיצובי מיוחד במינו, מכיוון שיש בהם את השילוב של המתכת הקשה והעוצמתית, ובין היכולת שלה להתפתל ולהסתלסל במגוון של עיצובים אשר חובקים את המדרגות, הגג והמרפסות. מעקות ברזל מעוררים בנו זיכרונות של טירות עתיקות, חזיתות של מבנים אירופאיים קלאסיים וניחוח רומנטי ואריסטוקרטי.
זוהי בחירה עיצובית דומיננטית מאד אשר מושכת תשומת לב רבה ומשפיעה מאד על עיצוב החלל בבית. ניתן כמובן לשלב את הברזל עם חומרי גלם נוספים כגון ברזל וזכוכית, וברזל ועץ. כל בחירה תייצר מסר עיצובי שונה, וצריכה להיות מותאמת לעיצוב הכללי של החלל.
המחיר הממוצע למעקה מברזל מגולוון, בגובה 1.1 מטר, כולל התקנה, נע בין 500 ל 1000 ₪ .
המחיר הממוצע למאחז יד מברזל כולל התקנה נע בין 200 ל 400 ₪ למטר אורך.
מעקה מעוצב מייקר את מחיר המעקה בכעשרים עד שלושים אחוז.